I väntan på regnet

Nu har det kommit lite regn här i Ban Samrong, men alla väntar på mer. Folk har förberett sina åker lappar för att kunna så sitt ris så fort som möjligt när regnet väl kommer.

Det normala är att man har sparat en del ris från förra skörden för att ha till nytt utsäde nu på våren. Skörden förra året var ju ganska bra så ris finns i år.

I Europa kan man kanske inte tro detta då rispriserna har gått i höjden. Året innan steg priserna på ris till aldrig så höga priser vilket innebar att i år odlade alla mer ris, kanske t.o.m. två gånger per år där man normalt bara har en skörd.

Detta resulterade naturligtvis i att priserna sjönk under den senaste skördetiden. Tillgång och efterfrågan.

En del har sparat ris för att kunna sälja och kunna köpa konstgödsel. Men då fler odlar ris har priserna på konstgödsel stegrats rejält de senaste åren. En säck som kostade 350-500 THB kostar nu 800- 850 THB.

Det här med konstgödsel är stora pengar, reklamen repeteras ständigt på nationell tv.

Det stora samtalsämnet här i byn just nu är när man skall så och vad de tror om när regnet skall börja. Blir det en torr eller blöt sommar? Det är det stora bekymret i byn just nu. Inte röda skjortor och problemen i Bangkok. Folk orkar inte bry sig längre därför att för dem gör det ingen större skillnad i vardagen.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar